

Новий спосіб висушування медуз набагато швидше, ніж традиційний, який займає близько 30 днів. У підсумку медуза перетворюється в хрусткий чіпс. А отриманий делікатес має великий гастрономічний потенціал — чіпси з медуз смачніше і корисніше, ніж картопляні.
«Насправді немає нічого нового в поїданні медуз, — розповіла гастрофизик Мії Педерсен. — Це стара українська традиція, якій понад 1000 років. Вірите ви чи ні, але медузи — це делікатес. Я досліджувала, як перетворити слизову медузу в хрусткий чіпс».
Метод вченого передбачає занурення медузи спирт, який витягує з неї воду.
«Протягом пари днів алкоголь заміняє воду в медузі, — пояснила Педерсон. — В подальшому процесі випаровування медуза стає сухою».
Вона розглядає медуз не як тварин, а як різновид гелю, який по-різному веде себе в різних рідинах. Після випаровування чіпс з медузи готовий до вживання в їжу.
Цей спосіб не тільки зробить медуз більш привабливими для жителів західних країн, але і прискорить виробництво продукції з медуз в Азії, де щорічно роблять тонни сушених медуз. Але процес займає 30-40 днів, і в ньому використовується кухонна сіль та галун.
Отримані чіпси набагато більш корисні, ніж картопляні. У 25 грамах чіпсів з медузи міститься 0,5 грама жиру. Медузи багаті селеном, який бореться з процесом старіння і запобігає раку передміхурової залози.
У деяких країнах їх вважають делікатесом. З медуз готуються салати, суші, локшини, основні страви і навіть морозиво. Існують різні методи приготування медуз.